Er worden nogal wat termen gebruikt in de wereld van wijn. Biologische wijn of Bio-dynamisch? Nee, doe mij maar een Vegan wijn of toch maar Organic... Of wil jij liever een natuurwijn? Wat is het nou precies en wat zijn de verschillen en hoe herken je ze? Hieronder een uitleg van de verschillende begrippen.

Biologische wijnen

Biologische wijn wordt gewonnen uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. In tegenstelling tot 'gewone' wijn worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van kunstmeststoffen, giftige onkruidverdelgers en chemische insecticiden. In het Engels noemen we ze 'Organic wines'.

 

Biologische wijnen kunnen overigens wel gewoon bepaalde toevoegingen bevatten. Een veelbesproken ingrediënt is sulfiet. Deze komt van nature voor in en op de druif en zorgt ervoor dat de wijn minder snel bederft. De wettelijk toegestane norm voor het toevoegen van sulfiet is voor biologische wijnen een kwart tot een derde lager dan 'gewone' wijn. Als er geen dierlijke producten worden gebruikt dan spreken we ook wel van 'Vegan wines'.

Bio-dynamische wijnen

Biologisch-dynamische wijnbouwers gaan nog wat stappen verder dan hun “gewone” biologische collega’s. Ze baseren hun werkwijze op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner en werken zeer nauw verbonden met de natuur én de kosmos. Ze zien hun complete bedrijf als één organisme en gaan er vanuit dat hemellichamen als aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van hun gewassen.

 

Biologisch-dynamische wijnen herken je aan het Demeter keurmerk. Biodynamische bedrijven moeten allereerst voldoen aan de Europese richtlijnen voor biologische landbouw en aanvullend aan de wereldwijd geldende Demeter Standards. Lokale organisaties kennen per land de keurmerken toe. In Nederland doet Stichting Demeter dat.

Natuurwijn

Natuurwijn is eigenlijk niets anders dan gefermenteerd druivesap. Deze wijnen worden gemaakt zonder chemische of dierlijke toevoegingen of technisch ingrijpen. Op z’n Frans worden deze wijnen “vin nature” of “vin naturel” genoemd. De term natuurwijn heeft geen wettelijke status, maar deze wijnen kunnen wel een status biologisch, biodynamisch, veganistisch dan wel ecologisch hebben. Natuurwijnen smaken anders dan traditionele wijnen en worden soms ook ongefilterd geschonken. 

 

Omdat niet alle natuurwijnen binnen een bepaalde nationale wijnwetgeving valt, zijn er zodoende ook natuurwijnen die geen beschermde oorsprongsbenaming hebben. Uiteraard moeten deze wijnen wel aan consumptie gerelateerde wetgevingen voldoen.

Keurmerken

Er zijn diverse keurmerken voor biologische en bio-dynamische wijnen. Omdat wijn in de hele wereld wordt verbouwd, zijn er helaas vele keurmerken en verschillende regelgeving. De belangrijkste in Europa is die met het groene blaadje met de sterren en in Nederland die van Stichting Demeter. 

 

Het beste is om je goed te laten adviseren bij je wijnleverancier over de herkomst van de wijn, de wijnboer en het wijnhuis. Het echte verhaal zegt vaak meer dan hand vol keurmerken.